Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μαγιονέζα

Μαγιονέζα
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Πρώτη official ανάρτηση!!
Τι συγκίνηση!!!
....και κάπου εδώ στέρεψα από ιδέες για το τι να γράψω στην εισαγωγή (πού πήγε η έμπνευσή μου;)
Τέλος πάντων, ας μιλήσουμε για το θεϊκό και χιλιοτραγουδισμένο (δηλαδή εσείς δεν τραγουδήσατε ποτέ "χτύπα τα πόδια σου, Κινέζα";) αυτό παρασκεύασμα, τη μαγιονέζα!!!

Η μαγιονέζα, λοιπόν, είναι από τα βασικά συστατικά πολλών σαλατών-αλοιφών πχ ρώσικη (η αγαπημένη μου!), κοτοσαλάτα, τονοσαλάτα, πατατοσαλάτα!
Μπορεί να απογειώσει μία απλή και βαρετή φέτα ψωμιού, να μετατρέψει μια ταπεινή και καθημερινή σαλάτα λάχανο-καρότο σε σαλάτα περιοπής!
Όταν, δε, τη συνδυάσουμε με μουστάρδα ή κέτσαπ, αλλάζει εντελώς ο χαρακτήρας της και μετατρέπεται σε σάλτσα, dressing, άλειμμα, όλα βγαλμένα από τα όνειρα κάθε λιχούδη!

Για να είμαι ειλικρινής, είμαι κάπως συγκεκριμένη στα γούστα μου επί της μαγιονέζας.
Εμπορίου, προτιμώ πολύ συγκεκριμένη μάρκα και μόνο την κανονική ή light εκδοχή της. Αυτά τα "με γιαούρτι","χωρίς αυγά","extra light" κλπ δεν μου αρέσουν. Πιστεύω ότι χαλούν την πεμπτουσία της μαγιονέζας, δηλαδή την απλότητά της! Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος που έχει πχ αλλεργίες στα αυγά, αυξημένη χοληστερίνη κλπ, και είναι κρίμα που αδυνατούν να δοκιμάσουν την αρχική εκδοχή, αλλά θεωρώ ότι αυτά δεν είναι κανονική μαγιονέζα, αλλά κάτι που της μοιάζει.

Βέβαια, η σπιτική μαγιονέζα επισκιάζει οποιαδήποτε του εμπορίου και, εάν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σε κάποιο πιάτο όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο (όπως πχ σε όλες τις σαλάτες-αλοιφές), προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και να φτιάξετε τη δική σας, διότι θα κάνει πολύ μεγάλη διαφορά (θετική, εννοείται!)

Και μετά από όοοοοοοολο αυτό το παραλήρημα, ήρθε η ώρα για τη συνταγή!
Πρόκειται για τη συνταγή της μαμάς μου και την έχουμε κάνει αμέτρητες φορές. Έχει καθημερινά υλικά που σίγουρα έχετε σπίτι σας και η εκτέλεση είναι απλή (ίσως εκεί έγκειται και η δυσκολία της), αρκεί να μην πειραματιστείτε με τα υλικά (πάντα την αντιμετωπίζω σαν συνταγή ζαχαροπλαστικής).
Είναι πολύ εύκολο να αυξομειώσετε την ποσότητα που βγάζει.
Το μούλτι μας παίρνει μέχρι δύο αυγά μόνο, οπότε κάθε φορά που θέλουμε περισσότερη, πλένουμε τον κάδο και τους κόφτες, σκουπίζουμε (προσοχή να μην έχουν υπολείμματα οι κόφτες!) και ξανά από την αρχή!

Παίρνουμε δύο καλά και φρέσκα αυγουλάκια.


Ρίχνουμε ένα πολύ γεμάτο (να κάνει βουναλάκι) κουταλάκι του εσπρέσσο σκόνη μουστάρδας.


Ρίχνουμε δύο κοφτά κουταλάκια του εσπρέσσο αλάτι.


Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι....



...και δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.


Τέλος, ρίχνουμε μισή κούπα αραβοσιτέλαιο...


...και χτυπάμε, μέχρι το μείγμα να κρεμώσει και να ομογενοποιηθεί.

Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι σε 4-5 προσθήκες, αυξάνοντας κάθε φορά και την ποσότητα (δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τη μαγιονέζα μας και κόψει!), χτυπώντας στο μούλτι ενδιάμεσα, ίσα να πάρει κάθε φορά το λάδι και να ομογενοποιηθεί.
Σε περίπτωση που έχετε μπλέντερ και μπορείτε ταυτόχρονα να προσθέτετε το λάδι και να το χτυπάτε, αυτό είναι ιδανικό, μόνο να προσέχετε τη ροή του λαδιού!

Τέλος, δοκιμάστε μήπως προτιμάτε να ρίξετε λίγο αλάτι παραπάνω και ανακατέψτε.

Et, voilà:
Υπέροχη, σπιτική μαγιονέζα!



Καλή επιτυχία!!!!!!!!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Μαγιονέζα
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μαγιονέζα
Βγάζει: 2 μεγάλα φλιτζάνια
Χρόνος προετοιμασίας: 15'

Υλικά:
2 αυγά φρέσκα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του espresso, πολύ γεμάτο, σκόνη μουστάρδας
2 κουταλάκια του espresso, κοφτά, αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμόνι
2 φλιτζάνια του τσαγιού, μεγάλα, λάδι
Εκτέλεση:
1) Στον κάδο του μούλτι, σπάμε τα αυγά και ρίχνουμε τη μουστάρδα, το αλάτι, το ξύδι και το λεμόνι.
2) Μετράμε το λάδι και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι. Χτυπάμε στο μούλτι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να κρεμώσει.
3) Ρίχνουμε λίγο λάδι και ξαναχτυπάμε, ίσα να το πάρει το μείγμα.
4) Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη τόσο, ώστε να ομογενοποιηθεί απλώς το μείγμα. Σιγά σιγά αυξάνουμε την ποσότητα του λαδιού σε κάθε προσθήκη, ώστε να το ρίξουμε όλο σε 5-6 προσθήκες (συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο βήμα 3).

Σημειώσεις:
Η ποιότητα της μαγιονέζας εξαρτάται βασικά από την ποιότητα των αυγών: όσο πιο καλής ποιότητας και φρεσκότερα τα αυγά, τόσο καλύτερη υφή και γεύση θα προκύψει.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο στην ίδια αναλογία, ωστόσο βρίσκω ότι βγαίνει κάπως βαριά σε αυτή την περίπτωση, γι' αυτό και χρησιμοποιώ αραβοσιτέλαιο.
Προσοχή να μην παραχτυπήσετε την μαγιονέζα.
Σε περίπτωση που αυξομειώσετε την ποσότητα της μαγιονέζας, φροντίστε να διατηρήσετε τις αναλογίες τόσο στα υλικά, όσο και στην εκτέλεση (δηλαδή μαζί με τα πρώτα υλικά, στο μούλτι πάει το 1/4 της ποσότητας του λαδιού για το πρώτο χτύπημα).
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 βδομάδες, περίπου, ίσως και περισσότερο (στο σπίτι μας δεν έχει μείνει ποτέ πάνω από τόσο).

Καλή επιτυχία!!

1 σχόλιο:

  1. Καλή αρχή λοιπόν!
    Είμαι σίγουρη ότι θα μας ενθουσιάσουν οι συνταγές σου!
    Yiam!

    ΑπάντησηΔιαγραφή