Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μηλόπιτα της θείας Κρυσταλλένιας

Μηλόπιτα θείας Κρυσταλλένιας
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Η θεία Κρυσταλλένια δεν είναι θεία μου. Πριν δύο χρόνια, πήγαμε μια εκδρομή με την παρέα μου στο χωριό του Ν., στην Αρναία. Ήταν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Τότε γνωρίσαμε και τη θεία του Ν., τη θεία Κρυσταλλένια, η οποία μένει στον Ταξιάρχη και είχε έρθει, όπως και εμείς, για επίσκεψη, φέρνοντας πεσκέσι μία μηλόπιτα. Η μηλόπιτα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τις μέχρι τότε μηλόπιτες που είχα δοκιμάσει.
Της μαμάς μου είναι αναποδογυριστή, με καραμελωμένα μήλα και μία βάση σαν κέικ (θα την φτιάξω κι αυτή κάποια στιγμή), και όλες όσες είχα δοκιμάσει σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κλπ, ήταν σε κάποια μορφή τάρτας/αμερικάνικης πίτας. Αυτή, όμως, η μηλόπιτα είχε ζύμη τριφτή και πάνω έκανε κραμπλ. Τη λάτρεψα (και την ξεπάτωσα). Φεύγοντας, φυσικά και ζήτησα τη συνταγή, την οποία και μου έδωσε η θεία Κρυσταλλένια. Τι καλή γυναίκα.
Ήθελα να κάνω ένα γλυκό για την 25η Μαρτίου (...καλά, ήθελα να κάνω ένα γλυκό και πήρα σαν αφορμή την εθνική μας γιορτή) και, γιατί να μην τιμήσω τη μηλόπιτα και τη θεία Κρυσταλλένια σήμερα;
Η μηλόπιτα, λοιπόν, είναι πολύ απλή. Με πέντε μόνο υλικά γίνεται ένα πεντανόστιμο (και νηστίσιμο) γλυκό. Μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές (πχ να βάλουμε φρέσκο βούτυρο, ξηρούς καρπούς, λίγο ποτό, άλλα μπαχαρικά, καστανή ζάχαρη) αλλά μου αρέσει να κάνω την αρχική συνταγή, γιατί πιστεύω πως είναι από τα γλυκά που τα απογειώνει η απλότητά τους.

Παίρνουμε μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το ρίχνουμε σε μία γαλάζια λεκανίτσα, για να δίνει ατμόσφαιρα στις φωτογραφίες μας. Ρίχνουμε 250 γρ βιτάμ και ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη.


Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε, μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και να γίνει μια τριφτή ζύμη, που να ενώνεται όταν την πιέζουμε.

Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη.

Παίρνουμε 5 μήλα, τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Μπορούμε να ρίξουμε και λίγο χυμό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αν μαυρίσουν (θα καταλάβετε στη συνέχεια).

Ρίχνουμε ένα ακόμα φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη...

και μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κανέλα....


και ανακατεύουμε καλά. Ξέρω ότι φαίνεται κάπως....χμ... όχι και τόσο όμορφο... (καλά, φαίνεται ίου), αλλά μυρίζει πολύ όμορφα και θα μυρίσει ακόμα ομορφότερα όσο θα ψήνεται!

Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από την κατάψυξη και το τρίβουμε με το χέρι μας (ή με τρίφτη, αλλά γιατί να τον λερώνουμε πάλι...) μέσα σε ένα βουτυρωμένο (ή λαδωμένο) ταψάκι (ή πυρέξ).

Με ένα κουτάλι, στρώνουμε τη γέμιση από πάνω (ναι, βάζουμε και τα ζουμιά).

Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για περίπου μία ώρα, μέχρι να είναι έτοιμη (θα δούμε από κάτω/στο πλάι τη ζύμη). Μπορούμε να την κάνουμε σε μεγαλύτερο ταψί και να βγει πιο λεπτή, σε αυτή την περίπτωση θα γίνει πιο γρήγορα. Στην οικογένεια προτιμούμε τα λίγο πιο χοντρά κομμάτια, οπότε την κάνω πάντα σε ένα λίγο πιο μικρό και βαθύ πυρέξ (γιατί φουσκώνει λίγο όσο ψήνεται). Μετά, γυρνάμε στον αέρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.

Κόβουμε το πρώτο κομμάτι...

Μμμμμ... ζεστή μηλόπιτα, να 'χαμε και μία μπάλα παγωτό βανίλια για συνοδεία...

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Μηλόπιτα της θείας Κρυσταλλένιας
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μηλόπιτα θείας Κρυσταλλένιας

Ποσότητα: ένα πυρέξ 19εκ x 14εκ x7εκ /9 μεγάλα κομμάτια ή 12 μικρά κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 20'

Υλικά:
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ βιτάμ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

γέμιση:
5 μήλα
χυμός από μισό λεμόνι (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη κανέλα
Εκτέλεση:
1) Σε μία λεκανίτσα, ρίχνουμε το αλεύρι, το βιτάμ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι να προκύψει μία ζύμη τριφτή, που να ενώνεται όταν την πιέζουμε.
2) Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη.
3) Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη. Αν θέλουμε, ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
4) Ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
5) Βουτυρώνουμε (ή λαδώνουμε) το πυρέξ (ή ένα ταψί), παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το τρίβουμε μέσα (με τα χέρια μας ή με τον τρίφτη).
6) Με ένα κουτάλι, στρώνουμε από πάνω τη γέμιση.
7) Από πάνω, τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη.
8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για μία ώρα, μέχρι να είναι έτοιμη. Γυρνάμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.


Σημειώσεις:
Μπορούμε να ψήσουμε σε μεγαλύτερο ταψί/πυρέξ, ώστε να βγει πιο λεπτή η μηλόπιτα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ψηθεί γρηγορότερα.
Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε στη γέμιση, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, άλλα μπαχαρικά, λίγο ποτό ή ακόμα και αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με καστανή.
Αν θεωρούμε ότι έχει πολλά υγρά η γέμιση, μπορούμε να μην τα ρίξουμε όλα. Αλλά προσοχή να μην την αφήσουμε και εντελώς στεγνή.
Σε περίπτωση που πέσουν πολλά υγρά στη μηλόπιτα, δεν θα χαλάσει η γεύση, απλώς ο πάτος θα είναι πιο μαλακός, γιατί θα τραβήξει η ζύμη.


Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου