Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σάλτσα καραμέλας

Σάλτσα Καραμέλας
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Μία διαδικασία που είχα πάρει από φόβο είναι αυτή για την καραμέλα. Είχα δοκιμάσει μια - δυο φορές να φτιάξω σάλτσα καραμέλας και, ενώ γευστικά είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα, είχα κάποια άλλα θεματάκια.
Ήθελα, όμως, να φτιάξω ένα συγκεκριμένο γλυκό. Και βασικό του συστατικό ήταν η σάλτσα καραμέλας.
Θα μου πείτε, γιατί δεν έπαιρνα ένα βαζάκι bonne maman από το supermarket;
Γιατί ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω το φόβο μου, θα σας απαντήσω. (Επίσης έκανα την καραμέλα μια μέρα πριν την υπόλοιπη συνταγή, ώστε να είχα περιθώριο, αν αποτύγχανα, να πήγαινα να πάρω έτοιμη.)Τελικά όλα πήγαν καλά (ουφ!) και κατέληξα με μισό βάζο καραμέλα βουτύρου (ή γάλακτος; έχει και τα δύο...) και το σπίτι να μοσχομυρίζει. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό μου (ψωνάρα) και εξίσου (μην πω και περισσότερο) με τη συνταγή (την οποία πήρα από εδώ και τη μετέτρεψα ελαφρώς). Γι' αυτό και θα τη μοιραστώ ευθύς αμέσως μαζί σας:

Θα χρειαστούμε 160 γραμμάρια ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη, 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος (ΟΧΙ μαργαρίνη) και 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά. Το βούτυρο και η κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου απαραίτητα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο...

...και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με μαρίζ (ΟΧΙ μεταλλικό κουτάλι) πότε - πότε για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη να λιώσουν. Μόλις λιώσουν, δεν ανακατεύουμε άλλο. Στην αρχή θα μοιάζει με κόλλα...

...αλλά σιγά σιγά θα αρχίσει να φουσκαλιάζει και να βράζει. Προσοχή! Για κανένα λόγο δεν ακουμπάμε την καραμέλα με το χέρι μας.

Μετά από λίγο θα αρχίσει να παίρνει χρωματάκι.... (σε αυτό το σημείο μένουμε κολλημένοι πάνω από το κατσαρολάκι, για να μην μας καεί η καραμέλα)

Όταν η καραμέλα πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα, τότε μπορούμε να την κατεβάσουμε.

Επειδή μου αρέσει πολύ το άρωμα της ελαφρώς καμμένης ζάχαρης, αφήνω να σκουραίνει λίγο περισσότερο, στο όριο να καεί. Είναι λίγο επικίνδυνο, γιατί μπορεί να καεί και να πικρίσει, αλλά για μένα αξίζει λίγο κίνδυνο η γεύση που προτιμώ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Όσο λιώνει, θα αφρίσει λίγο. Προσοχή, γιατί όσο πιο κρύο είναι το βούτυρο, τόσο περισσότερο θα αφρίσει και θα φουσκώσει.

Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ενδέχεται να μην "πάρει" όλο το βούτυρο η καραμέλα, αλλά δεν μας πειράζει, γιατί θα διορθωθεί στο επόμενο βήμα.

Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πάρα πάρα πολύ καλά. Το μείγμα θα ομογενοποιηθεί εντελώς.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και μεταφέρουμε σε καθαρό βάζο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και, αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο. Όσο κρυώνει η καραμέλα, θα πήζει.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Σάλτσα Καραμέλας
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Σάλτσα Καραμέλας

Ποσότητα: 350 ml περίπου
Χρόνος προετοιμασίας: 20'

Υλικά:
160 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
1) Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο.
2) Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ανακατευτεί με τη γλυκόζη. Μπορούμε να βόηθήσουμε την κατάσταση, ανακατεύοντας λίγο με μία μαρίζ.
3) Όταν αρχίσει να βράζει, σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε να καραμελώσει. Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα, γιατί μπορεί να καεί εύκολα η ζάχαρη.
4) Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα, κουνάμε πότε - πότε το κατσαρολάκι, ώστε να ανακατευτεί και να καραμελώσει ομοιόμορφα.
5) Όταν η καραμέλα φτάσει σε καφέ χρώμα (πόσο σκούρο ανάλογα με τα γούστα μας, αλλά προσοχή να μην καεί και πικρίσει!), κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6) Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, να ομογενοποιηθεί.
7) Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά.
8) Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα καθαρό βάζο. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε αμέσως, βάζουμε το βάζο στο ψυγείο.


Σημειώσεις:
Όταν ρίξουμε το βούτυρο και την κρέμα στην καραμέλα, θα αφρίσει και θέλει προσοχή. Όσο πιο κρύα είναι τα υλικά, τόσο περισσότερο θα φουσκώσει και υπάρχει κίνδυνος να πιτσιλιστούμε και να καούμε.
Αν ρίξουμε το βούτυρο και δεν ομογενοποιηθεί εντελώς, ρίχνουμε και την κρέμα και όσο ανακατεύουμε, θα πάρει και το υπόλοιπο βούτυρο.
Σε καμμία περίπτωση δεν ακουμπάμε την καραμέλα όσο βράζει και μέχρι να κρυώσει ελαφρώς, γιατί ανεβάζει πολλή θερμοκρασία και θα καούμε άσχημα.
Σε καμμία περίπτωση δεν ανακατεύουμε με μεταλλικό εργαλείο (κουτάλι, σπάτουλα κλπ), γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία και κρυσταλλιάζει την καραμέλα.
Με την προσθήκη του βουτύρου και της κρέμας, το χρώμα της καραμέλας θα ανοίξει ελαφρώς.
Όσο η σάλτσα κρυώνει, πήζει. Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και δούμε ότι έχει πήξει πολύ, τότε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή τη ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά.
Η αρχική συνταγή προέρχεται από Yammie's Noshery.

Καλή επιτυχία!!

3 σχόλια:

  1. Έχω και γω μια παρόμοια συνταγη σάλτσας καραμέλας.
    Και η δικη σου φαίνεται λαχταριστή και μυρωδάτη, ιδανική για παγωτό ή κεικ.

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας πέθανες με την τελευταία φωτό!!
    Γεια στα χεράκια σου, υπέροχη σου έγινε!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμεσα εφαρμόσιμη,αν και πρέπει να κάνω δίαιτα, αλλά πως ν αντισταθεί σ ε τέτοιο πειρασμό;;;;;
    Καλή γλυκειά συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή