Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μπιφτέκια με σπανάκι και μανιτάρια

Μπιφτέκια με σπανάκι και μανιτάρια
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Πάνε έντεκα μέρες που οι γονείς μου έφυγαν (επιτέλους, για διακοπές) και η μητέρα μου μού εμπιστεύθηκε το νοικοκυριό. Λόγω της εμπειρίας μου (έμενα μόνη μου αρκετά χρόνια), καταλάβαινα ότι το σπίτι μας είναι απείρως δυσκολότερο να φροντιστεί από ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μα τόσο κουραστικό. Ναι, οκ, δεν είχα ξανασχοληθεί με φροντίδα αυλής και κήπου, οπότε ήταν κάτι καινούριο για μένα. Αλλά όλες οι άλλες δουλειές; Κάνω δυο - τρεις τη μέρα και μετά βγαίνω knock out. Και ποτέ δεν τελειώνουν.

Μη με παρεξηγήσετε, η ανάρτηση αυτή δεν έχει ως θεματική ότι κουράζομαι, γιατί δεν πεθαίνω και στο καθάρισμα κάθε μέρα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν κάνω ούτε τις μισές δουλειές από αυτές που κάνει η μητέρα μου (ή μια μέση νοικοκυρά, φαντάζομαι) κάθε μέρα και μπορώ να πω ότι μαθαίνω πολλά πράγματα (μαθαίνω καλύτερα εμπειρικά και με προβληματισμό, παρά θεωρητικά με οδηγίες).

Απλώς, τις τελευταίες έντεκα ημέρες έχω εκτιμήσει ακόμα περισσότερο τη μητέρα μου (μετά τον πρώτο χρόνο μοναχικής ζωής, νόμιζα ότι την είχα εκτιμήσει όσο δεν πάει, αλλά τελικά πήγαινε περισσότερο) και γενικά όλες τις μητέρες - νοικοκυρές, ιδίως όταν εργάζονται και παράλληλα. Όσο σκέφτομαι τις ατέρμονες δουλίτσες του σπιτιού που αντιμετωπίζω, προσπαθώ να φανταστώ πώς ήταν η μητέρα μου όταν είχε να φροντίσει και δυο μικρά παιδιά και δούλευε όλο το πρωί. Μία λέξη μου έρχεται στο μυαλό: Ήρωας!!

Γι' αυτό η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στις νοικοκυρές του κόσμου, είτε αυτό είναι full-time απασχόληση, είτε εργάζονται παράλληλα, και ακόμα περισσότερο στις εργαζόμενες μητέρες που φέρνουν βόλτα οικογένεια και σπίτι και το κάνουν να φαίνεται συνηθισμένο και, πολλάκις, εύκολο! Ποτέ ξανά δεν θα πάρω δεδομένα τα απαστράπτοντα κρύσταλλα στο σαλόνι και την πεντακάθαρη αυλή.

Και τώρα, ας περάσουμε στη συνταγή μας, την οποία πολεμώ να αναρτήσω σχεδόν τρεις μέρες. Η οποία συνταγή είναι εύκολη, θρεπτική και ολιγοθερμιδική. Εντάξει, είναι λίγο μπελαλίδικη σε σύγκριση με μία συνταγή κλασσικών και απλών μπιφτεκιών, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Μόνο 330 θερμίδες ανά μερίδα και τίγκα στο λαχανικό, με γεύση πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα μπιφτέκια. Αν σε κάποιον δεν αρέσουν τα μανιτάρια, μπορούμε να τα κόψουμε πολύ πολύ μικρά (έτσι κι αλλιώς θα "μπουν" στο σωτάρισμα και μετά ελαφρώς στο ψήσιμο και θα γίνουν ένα με τον κιμά) και να τον ξεγελάσουμε. Την έπαθα έτσι κατά λάθος την πρώτη φορά που τα έφτιαξα. Χάθηκαν τα μανιτάρια στον κιμά και τα έψαχνα. Γι' αυτό, πλέον, τα κόβω σε αρκετά μεγαλύτερα κομμάτια, να τα καταλαβαίνω. Το σπανάκι θα φανεί, όσο και να το ψιλοκόψουμε, αλλά δεν πειράζει, άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο.
Όσο για την ποσότητα, λέω ότι βγαίνουν 4 μερίδες, αλλά ο ακριβής αριθμός των μπιφτεκιών εξαρτάται από το μέγεθος που θα τα πλάσουμε. Μπορούν να βγουν 8 μπιφτέκια, εμένα μου βγήκαν 12 αυτή τη φορά, γιατί τα έκανα μικρά και τα τρώγαμε 3 - 3. Αλλά αυτό ρυθμίζεται εύκολα.
Άλλο ένα μεγάλο θετικό της συνταγής αυτής είναι η υγρασία από τα λαχανικά, που διατηρούν το φαγητό μας ζουμερό για αρκετές ώρες μετά το ψήσιμο, ακόμα και μετά από διαμονή στο ψυγείο.

Θα χρειαστούμε: 500 γραμμάρια σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο), καθαρισμένο, ζεματισμένο και πάρα πολύ καλά στραγγισμένο (περίπου 3 χούφτες), 225 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δύο, 2 κουταλιές της σούπας γάλα χαμηλών λιπαρών, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σέλινο, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο, 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο άπαχο, αλατοπίπερο και 1 1/2 - 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη (θα δείξει).

Αφού έχουμε ετοιμάσει και στραγγίξει πάρα πολύ καλά το σπανάκι μας, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο αλάτι, περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαραθεί καλά το κρεμμύδι και να αρχίσει να γλυκαίνει.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα απλώνουμε σε ένα πιάτο, να κρυώσουν ελαφρώς.

Στο μούλτι (ή σε μπλέντερ) χτυπάμε το γάλα με το μαϊντανό και το σέλινο...

...μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Επειδή η ποσότητα είναι πολύ μικρή, θα κολλάει στα τοιχώματα. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε και ξαναχτυπάμε. Αλλά δεν πειράζει αν δεν ψιλοκοπούν τα φυλλαράκια, βασικά θέλουμε να ενωθούν με το γάλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, την πάστα και το σπανάκι.

Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Ανάλογα με τα υγρά που θα έχει ο κιμάς, προσθέτουμε και φρυγανιά. Ξεκινάμε από 1 - 1 1/2 κουταλιά της σούπας, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε τον κιμά και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Όταν έρθει η ώρα να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας, αν πιστεύουμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε κι άλλη φρυγανιά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας στο μέγεθος που μας αρέσει και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, ξεσκέπαστα, για 40 - 50 λεπτά.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Μπιφτέκια με σπανάκι και μανιτάρια
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μπιφτέκια με σπανάκι και μανιτάρια
Μερίδες: 4
Θερμίδες: 330 θερμίδες/μερίδα
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες, περίπου

Υλικά:
500 γρ φρέσκο σπανάκι (ή κατεψυγμένο) (στραγγισμένο να είναι περίπου 3 χούφτες)
225 γρ μανιτάρια φρέσκα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα 2 ή στα 4
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδo
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σέλινο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
1 1/2 - 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
1) Καθαρίζουμε (ή αποψύχουμε) και ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά.
2) Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (πόσο μικρά εξαρτάται από το πόσο θέλουμε να φαίνονται στο μείγμα).
3) Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί καλά το κρεμμύδι και να γλυκάνει.
4) Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, σε δυνατή φωτιά, με λίγο αλατοπίπερο, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αφαιρούμε το σκόρδο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος, να κρυώσουν ελαφρώς.
5) Στο μούλτι (ή σε μπλέντερ) χτυπάμε το γάλα με το σέλινο και το μαϊντανό, να γίνουν μια πάστα.
6) Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά τον κιμά με το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο, την πάστα και αλατοπίπερο.
7) Προσθέτουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά.
8) Ανάλογα με τα υγρά στο μείγμα μας, προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Ξεκινάμε με 1 ή 1 1/2 κουταλιά της σούπας και μετά σκεπάζουμε τον κιμά και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον (μπορούμε να φτιάξουμε τον κιμά αποβραδίς). Όταν έρθει η ώρα να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα.
9) Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μπιφτέκια (8 ή 12, εξαρτάται από το μέγεθος).
10) Ψήνουμε ξεσκέπαστα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, περίπου 40 - 50 λεπτά.

Σημειώσεις:
Αν θέλουμε, μπορούμε να σβήσουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια με λίγο κρασί.
Αν θέλουμε πιο έντονο το σκόρδο, δεν το σωτάρουμε, αλλά το λιώνουμε και το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το σπανάκι.
Μπορούμε να κάνουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια, να τα πανάρουμε με λίγο αλεύρι και να τα τηγανίσουμε.
Αν το σπανάκι μας βγαίνει λιγότερο από 3 χούφτες, μπορούμε να βάλουμε λίγο περισσότερα μανιτάρια (και το αντίστροφο).
Μπορούμε να κόψουμε το σπανάκι σε κομμάτια (ή να πάρουμε το κομμένο και κατεψυγμένο), εάν δεν θέλουμε να είναι τα φύλλα ολόκληρα.
Η μέτρηση των θερμίδων έγινε με το myfitnesspal.com.

Καλή επιτυχία!!

4 σχόλια:

  1. Τα μανιτάρια δεν θα τα παρέλειπα με τίποτα!
    Ίσως παρέλειπα το σέλινο, το τρώω μόνο σε πολύ συγκεκριμένα φαγητά, αλλά κατά τα άλλα δεν θα πείραζα τίποτα στην νόστιμη συνταγή σου!

    Πραγματικά οι μανούλες-σύζυγοι-εργαζόμενες-οικιακά είναι ηρωίδες, τις περισσότερες φορές αφανείς, μιας και οι υπόλοιποι θεωρούν δεδομένους τους πολλαπλούς ρόλους τους.
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ακριβώς το λες, αφανείς ηρωίδες! Καλό Σαββατοκύριακο, πολλά φιλιά! :)

      Διαγραφή
  2. Οι δουλειές πολλές καί δέν τελειωνουν ποτέ Μυρωδιά μου!!
    Καλοκαιράκι καί χαλαρά λοιπόν!!Τά μπιφτεκάκια σου πρωτύπα καί σίγουρα νοστιμότατα!!
    Θά τά δοκιμάσω πολύ σύντομα!!Καλό Σ/Κ!!Καλά νά περάσης!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζω το σχόλιό σου, είμαι στο "καλοκαιράκι και χαλαρά" και έξω μπουμπουνίζει, χαχα!
      Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα! :)

      Διαγραφή